2021-06-30
Victoria

Goldring pickups och utbytesnålar

Goldring har olika sorters pickup, MM (Moving Magnet), MC (Moving Coil) och de är utformade med olika egenskaper för att ge ett fylligt ljud. Hitta den cartridge som passar din vinylspelare bäst. Goldring är ett märke med lång erfarenhet, historien om Goldring började redan 1906 med tillverkning av grammofonnålar, motorer för urverk och regulatorfjädrar. Därefter har Goldring fortsatt att producera högkvalitativa komponenter för vinylspelare. Det är detta som gjort att varje cartridge är unik, anpassad för att din vinylspelare ska kunna göra den perfekta uppspelningen av din skiva.

Vad gör pickupen?
Pickupen läser av spåret på vinylskivan och omvandlar det sedan till en ljudsignal, ljudsignalen kan sedan förstärkas och skickas ut genom dina högtalare. Märket Goldring har olika typer av pickuper till vinylspelare, modellerna har unika egenskaper som varierar beroende på vilken pickuptyp man väljer.

Hur vet jag om min pickup är gammal?
Skulle det vara så att du ärver en skivspelare med som inte använts på flera år rekommenderar vi att man byter och uppdaterar pickupen, även om pickupen var ny och är oanvänd. Det har att göra med gummit som håller nålen och cantilevern på plats, det är tunt och ömtåligt för bland annat temperaturförändringar, vilket gör att den slits. Gummit i sig torkar med tiden och blir stelt vilket kan resultera i skador på din vinylsamling om du använder en för gammal pickup.

Hur fungerar en Moving Magnet
Moving Magnet är en av de vanligare pickuperna till ett överkomligt pris med fin kvalitet och prestanda. Om du köper en helt ny vinylspelare är det mest troligt att en Moving Magnet-pickup medföljer.

Så vad är en Moving Magnet? Moving Magnet är ett elektriskt system där man monterar magneten på det rör där diamantnålen sitter. Magneten i sig rör sig mellan två par spolar och tillsammans blir det som en liten elektromagnetisk generator. När nålen följer spåren på skivan rör sig magneten likadant mellan spolarna och genererar lite ström som återspeglar musiken i spåren.

Hur fungerar en Moving Coil?
En Moving Coil är dyrare än en Moving Magnet, den sortens pickup är mer känslig och i vissa fall handgjord och i ett finare material än MM, vilket gör de hamnar i den övre prisklassen men de levererar fantastisk kvalité.

Moving Coil är vanligare bland de dyrare och bättre vinysplelare, alternativt att du köper den separat när det är dags att byta ut din befintliga pickuptyp. Spolarna är direkt placerade på cantilevern, dessa sitter därigenom i magnetgapet där de befinner sig i ett kraftfullt magnetfält och vibrerar efter musikens svängningar. På så sätt skapas ström, lite som vi är vana vid från en högtalare med magnet och talspole fast omvänt och med betydligt mindre signalstyrka.

Känner du dig lite klokare att navigera bland alla pickuper, det finns en hel del att tänka på när man väljer pickup och alla med olika kvalitéer. Eller känner du att du vill ha lite rådfrågning? Det är lugnt, kontakta vår fantastiska support som har stenkoll på tillbehör och delar till vinylspelare.

Här hittar du alla cartridges och nålar